Overgevoelig voor geluid

Overgevoelig voor geluid ofwel Hyperacusis

Overgevoeligheid voor harde geluiden is vaak een onprettige ervaring. Men spreekt in dergelijke situaties van Hyperacusis, een medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid van normale dagelijkse geluiden. Denk aan dagelijkse geluiden als het geruis van de afzuigkap, het gekletter van borden in een vaatwasser of een huilende baby. Hyperacusis kan zeer onplezierig of zelfs pijnlijk zijn. Net als bij tinnitus is Hyperacusis een onzichtbaar probleem.

Vaststellen van Hyperacusis

Door een gehoortest af te laten nemen kan overgevoeligheid voor harde geluiden vastgesteld worden. Mocht er inderdaad Hyperacusis uit het onderzoek komen, dan wordt u vaak doorverwezen via uw huisarts naar het audiologisch centrum.

Vaststellen van Hyperacusis

Hyperacusis behandeling

In sommige gevallen wordt er vanuit het audiologisch centrum geadviseerd om gehoorbescherming in bepaalde situaties te dragen. Echter is er medisch gezien geen oplossing voor Hyperacusis en is het leren omgaan ermee van belang. Het te vaak dragen van gehoorbeschermers kan ervoor zorgen dat de Hyperacusis klachten verergeren. 

Hyperacusis behandeling

Ontstaan van Hyperacusis

De meest voorkomende oorzaken van Hyperacusis ontstaan vanuit gehoorverlies, een gehoorschade door te veel of hard lawaai, bijwerkingen van medicijnen of bepaalde psychische oorzaken zoals spanningen of stress. Hyperacusis kan zowel plotseling als geleidelijk tot stand komen. Het doet zich vaak voor aan twee oren, maar kan zich ook tot een oor beperken. De meeste mensen met Hyperacusis hebben ook tinnitusklachten. 

Hoortoestellen en Hyperacusis

Heeft u last van gehoorverlies en zijn er Hyperacusis klachten aanwezig? Het kan een lastige klus zijn om een hoortoestel dan goed af te stelen. Met een hoortoestel wil men namelijk versterking toepassen terwijl men bij Hyperacusis juist begrenzing wil toepassen. De hoeveelheid versterking die hierdoor kan worden aangeboden is een stuk lager dan een reguliere hoortoestel afstelling. De verbetering van de spraakverstaanbaarheid kan dan tegenvallen. Een groot voordeel is wel dat hoortoestellen als geluiddemper werken en daardoor de Hyperacusis klachten dragelijker kunnen worden. 

Contact opnemen Coppes Hoorzorg

Heeft u bepaalde klachten waar u niet zeker van bent? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op: 024-8445599 voor Groesbeek en Gennep.

Waarom kiezen voor Coppes Hoorzorg?

lokale specialisten
lokale
specialisten
Zeer goede klantervaringen
Zeer goede
klantervaringen
Specialisten in hoorhulpmiddelen
Specialisten in
hoorhulpmiddelen
hetzelfde bekende gezicht
hetzelfde
bekende gezicht
snelle en fijne service
snelle en
fijne service

Zo ervaren onze klanten ons

Het is wel allemaal even wennen maar ik ga er voor.

Mevr. Sauer - uit Gennep

Slechthorendheid

Ik mocht de hoortoestellen twee maanden proberen, maar al na de eerste keer dat ik ze in had wist ik het al; die gaan niet meer terug.

Sytze de Waard - uit Nijmegen

Nieuwste hoortoestellen

Ik ben zeer tevreden over de service en de deskundige begeleiding

Dhr. Roosenboom - uit Gennep

Nieuwste hoortoestellen

Wilt u ook weer alles om u heen kunnen horen?

ONVZ
CZ
IZA
Menzis
IZZ
VGZ