Oorsuizen voorkomen is beter dan genezen
vrijdag 31 mei 2019
Oorsuizen, je hebt het liever niet dan wel. En toch kent iedereen het, wanneer we verkouden zijn of net uit een omgeving met veel lawaai komen kan een piep of suis enige tijd aanhouden en zelfs vervelend zijn. In sommige gevallen komt het voor dat deze suis niet meer overgaat of zelfs erger wordt. We noemen dit dan Tinnitus. Tinnitusklachten kunnen verschillend van aard zijn en per keer ook anders waargenomen worden. Het ene moment ervaart u een fluittoon in het oor, het andere moment is het een sissen of een bromtoon. Hoe stiller de omgeving, hoe meer deze toon in uw oren op de voorgrond zal treden, hierdoor kan het moeilijk zijn om ’s avonds wanneer u in bed ligt goed in slaap te vallen, of wordt u er ’s nachts wakker van. Uw rust vinden om de volgende ochtend weer fit op te staan kan dan erg lastig zijn.
Waar komt Tinnitus eigenlijk vandaan?
De klachten rondom tinnitus zijn niet altijd even duidelijk aan te geven, soms ontstaan ze door gehoorproblemen, er ging bijvoorbeeld een middenoorontsteking aan vooraf, een aanval van Ménière of er is sprake van plotsdoofheid. Uiteraard zijn dit symptomen waarbij altijd een arts geraadpleegd dient te worden. Maar soms spelen ook heel andere zaken een rol, denk bijvoorbeeld aan medicijngebruik, oververmoeidheid of een stressperiode in uw leven, deze factoren kunnen ook een belangrijke rol spelen in het ontstaan van tinnitus of de toename van tinnitusklachten die u al had.
Maar in de meeste gevallen is de boosdoener van tinnitusklachten toch wel behoorlijk lawaai waaraan de oren zijn blootgesteld zonder enige bescherming. Denk bijvoorbeeld aan uw zoon of dochter die in de zomermaanden verschillende festivals bezoekt zonder daarbij gehoorbescherming te dragen. Ze beleven een geweldige dag op het festival, en met een beetje pech nog een lange tijd daarna vanwege het oorsuizen dat is achtergebleven. Of aan uzelf wanneer u aan het klussen bent en net even die schuurmachine gebruikt; ook zonder gehoorbescherming. Het toenemende geluidsniveau komt behoorlijk hard op de oren binnen, u krijgt een waarschuwingssignaal vanuit uw oren waaruit u kunt opmaken of bedenken; dit klinkt niet prettig... En juist dit signaal zou u serieus moeten opnemen om gehoorschade of een tinnitus te voorkomen. Want is er eenmaal een suis aanwezig in het oor, dan is de kans dat deze nog verdwijnt bijzonder klein.
Wat is dan de oplossing om tinnitus te voorkomen?
Die oplossing is eigenlijk vrij eenvoudig, daarnaast heeft bijna iedereen er weleens van gehoord of ze voorbij zien komen bij een vriend of vriendin. Het zijn de otoplastieken. Otoplastieken zijn kunststof oordopjes in een universele of op maat gemaakte uitvoering die de gehoorgang afsluiten van omgevingslawaai. Via een speciaal geplaatste filter in deze otoplastieken wordt het omgevingsgeluid gedempt tot een acceptabel niveau. Een belangrijk aspect bij het dragen van gehoorbescherming is wel dat de filter in de gehoorbescherming overeenkomt met het omgevingslawaai, ze dienen een juiste dempingswaarde te hebben. Maar hoe weet je nu welke demping je moet hebben en welke vorm van gehoorbescherming het best is? Wordt het dan een universele gehoorbeschermer of juist een op maat gemaakte? Hoe zit dat eigenlijk?
De audiciens van Coppes Hoorzorg begrijpen dat deze vragen voorbij komen voorafgaand aan de aanschaf. Daarom denken ze graag met je mee en geven ze een passend advies aan de hand van een professionele analyse van je gehoorgangen en je hoorwensen. Een universele gehoorberschermer is vaak niet zo goed aansluitend in de gehoorgang als het echte maatwerk, immers; geen enkele gehoorgang ziet er hetzelfde uit. Daarom raden we het ook af om de gehoorbescherming van een vriend of vriendin te gebruiken, of die van jezelf uit te lenen. Daarin speelt niet alleen de hygiëne een zeer belangrijke rol, maar ook de aansluiting op de gehoorgang. Jouw oren zijn immers niet hetzelfde als die van een vriend of vriendin. Behoud daarom altijd jouw gehoorbescherming bij je eigen oren, ook om de passing/aansluiting op de gehoorgang te waarborgen en laat ze om de zoveel tijd controleren op de afsluiting!
Maar nu heb ik al tinnitusklachten, heeft een gehoorbeschermer dan nog wel zin?
Ja natuurlijk! Een klacht van tinnitus kan altijd verergeren en dat is nou net iets wat je het liefst niet wilt. Denk daarom vooral niet; ‘ach.. het is al te laat’ maar voorkom erger. Een gehoorbeschermer op maat heeft nog altijd zin! Dus laat jezelf adviseren door een specialist. Deze specialisten staan voor je klaar bij Coppes hoorzorg en goede otoplastieken zijn al verkrijgbaar vanaf 129,-. Afhankelijk van je hoorwensen of wanneer je een echte muziekliefhebber bent kan deze prijs variëren tot een max. van 169,- per set.
Mijn tinnitus is zo erg dat ik geen rust meer ervaar, wat nu?
Wellicht; wanneer je deze klachten ervaart, ben je er al eens mee bij de huisarts geweest. De behandeling van tinnitus is vaak erg moeilijk en er is eigenlijk nog geen echte doorbraak in de medische wetenschap die de klachten van tinnitus kan verhelpen. Al zijn er wel verschillende therapeuten die beweren dat wanneer je om leert te gaan met de vervelende toon die aanwezig is, de ervaring een stukje minder erg wordt. Je verplaatst de vervelende toon als het ware met je gedachten naar de achtergrond waardoor deze minder hinderlijk aanwezig is.
Maar ook hierin leert de praktijk ons dat dit niet altijd voldoende is. Gelukkig zijn er dan ook hoortoestellen op de markt die de mogelijkheid hebben om uitgerust te worden met een tinnitusmaskeerder.
Maar wat is een tinnitusmaskeerder en hoe werkt het?
Een tinnitusmaskeerder werkt volgens het principe: het geluid dat aanwezig is in het oor overrulen met een ander geluid vanuit het hoortoestel. Het hoortoestel produceert een typerende ruis, aansluitend op de interferentie van de pieptoon in het oor waardoor de pieptoon niet meer hoorbaar is. De ruis vanuit het hoortoestel is dan wel hoorbaar, maar vaak een stuk minder hinderlijk dan de pieptoon die al jaren voortduurt en vermoeiende dagen of zelfs slapeloze nachten bezorgt. Ook wanneer er naast de tinnitus een gehoorverlies aanwezig is kan dit met een en hetzelfde hoortoestel verholpen worden. De aanschaf van meerdere toestellen is dus niet nodig.
De audiciens van Coppes Hoorzorg zijn als enige in de regio gespecialiseerd in het werken met tinnitusmaskeerders. Ook jouw oren verdienen de beste zorg, zowel op het gebied van gehoorbescherming als een eventuele tinnitusmaskeerder in een hoortoestel. Blijf niet lopen met je klachten maar breng ze eens langs!
Neem contact met ons op voor meer informatie! Coppes Hoorzorg filiaal Groesbeek, 024-8445599 of 0485-216291 voor ons filiaal in Gennep. Tot Horens!