Hoe herkent u gehoorverlies?

maandag 27 mei 2019

Het oor is een bijzonder orgaan en tegelijkertijd één van de meest complexe organen van ons lichaam. Ons oor bestaat uit 3 delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Wanneer in het midden- of binnenoor zich een probleem voordoet, is slechthorendheid vaak het gevolg.  

Slechthorendheid in Nederland

Ruim 1,6 miljoen Nederlanders zijn slechthorend, het komt dan ook in alle leeftijdsklassen voor. Gehoorproblemen kunnen aangeboren of erfelijk zijn, maar het kan zich ook ontwikkelen. Gehoorschade ontstaat geleidelijk en onopgemerkt, waardoor men zich niet bewust is van de verslechtering van het gehoor.

De symptomen van gehoorverlies

Gemiddeld komen mensen er pas na 7 jaar achter dat zij aan gehoorverlies lijden, terwijl gehoorverlies in een eerder stadium al herkend kan worden. Gehoorbeschadiging is aan een aantal symptomen te herkennen. Wij sommen de eerste tekenen van slechthorendheid voor u op: 

  • Het last hebben van oorsuizen, een piep of een brom in de oren.  Dit noemen we ook wel tinnitus. Een dergelijk geluid kan hoorbaar zijn in een stille omgeving of als constante oorsuis aanwezig blijven. 
  • Het niet goed kunnen horen van zachte geluiden; u gaat merken dat u vaker moet navragen wat iemand precies zei.
  • Het niet goed kunnen verstaan van mensen als er achtergrondgeluid aanwezig is, zoals in een restaurant of op een verjaardag.
  • Wanneer u zelf harder gaat praten.
  • Het overdreven luid horen van lagere tonen.
  • Wanneer een gesprek volgen en het inhaken hierop veel concentratie eist.

Wat zijn de oorzaken van gehoorverlies?

Ouderdom is een veelvoorkomende oorzaak van gehoorverlies. De grootste groep slechthorenden zijn dan ook 60-plussers. De trilharen in het binnenoor raken door slijtage beschadigd. Het gehoororgaan staat altijd in verbinding met de hersenen. Via geluidsimpulsen krijgen woorden en signalen in de hersenen hun specifieke betekenis. Bij beschadiging van de trilharen, worden er minder signalen meer doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor gaat u slechter horen.

Andere oorzaken van gehoorverlies kunnen zijn:

  • Erfelijke aandoeningen
  • Middenoorproblemen zoals ontstekingen
  • Gebruik van medicijnen
  • Langdurige blootstelling aan lawaai
  • Verstopte gehoorgangen door oorsmeer

Gevolgen van gehoorverlies

Gehoorverlies kan zowel privé- als op werkgebied vervelende gevolgen hebben:

  • Er kan irritatie ontstaan bij zowel de slechthorende als bij iemand in zijn buurt. Denk bijvoorbeeld aan een huisgenoot die het vervelend vindt wanneer de TV of radio steeds harder wordt gezet. Daarnaast kan irritatie opgewekt worden wanneer iemand telkens woorden of zinnen moet herhalen. 
  • Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht onder slechthorenden. Het kan veel energie kosten voor slechthorenden om gesprekken te volgen.
  • Er kunnen onveilige situaties ontstaan: een geluid lijkt van ver weg te komen, terwijl een auto of motor bijvoorbeeld plotseling heel dichtbij is. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. 
  • Misverstanden, wantrouwen en onzekerheid zijn ook geen onbekende gevolgen van gehoorverlies.

De werking van een hoortoestel

Een hoortoestel is vaak een effectieve oplossing. Hoortoestellen ondersteunen het werk van de hersenen en helpen om gehoorverlies te compenseren. De techniek van een hoortoestel maakt het vaak mogelijk stemmen van achtergrondgeluiden te scheiden. Op deze manier wordt het gemakkelijker om de focus op een gesprek te houden in een omgeving met meerdere geluiden.

Gehoortest bij Coppes Hoorzorg

Al met al is slechthorendheid een vervelende aandoening wat in de meeste gevallen opgelost kan worden. Het is allereerst verstandig om een gehoortest te laten doen om te kijken of er inderdaad sprake is van gehoorschade. Wist u dat een gehoortest bij Coppes Hoorzorg altijd gratis is? Wij kijken samen met u naar de beste oplossing voor uw gehoor.

CTA : Gratis gehoortest inplannen

andere interessante artikelen

Logo IZA zorgverzekeraar
Logo IZZ zorgverzekeraar
Logo Menzis zorgverzekeraar
Logo CZ zorgverzekeraar
Logo VGZ zorgverzekeraar
Logo ONVZ zorgverzekeraar